Leave Your Message
  • Телефон
  • Е-пошта
  • Whatsapp
    wps_doc_1z6r
  • Може ли да воведам перформанси за запечатување и откривање истекување?

    Вести

    Може ли да воведам перформанси за запечатување и откривање истекување?

    2024-05-06

    детекција1.jpg


    Пластичниот вентил за пеперутка е најчесто користена опрема за контрола на течности со предности на едноставна структура, мала тежина и лесна инсталација. Широко се користи во индустриското производство и системите за цевки, но неговите перформанси на запечатување и проблемите со истекување беа во фокусот на вниманието.

    ќе бидат детално претставени перформансите на запечатување и откривањето на истекување на пластичните вентили со пеперутка:

    1, запечатување перформанси на пластични пеперутка вентил

    Изведбата на запечатување на пластичниот вентил за пеперутка главно вклучува два аспекта: статичко запечатување и динамично запечатување.


    Способност за статички заптивки

    Статичката затегнатост значи дека нема истекување помеѓу телото на вентилот и површината за заптивање кога пластичниот вентил за пеперутка е во затворена состојба. Главните делови за запечатување на пластичниот вентил за пеперутка вклучуваат седиште на вентилот, плоча на вентилот и заптивен прстен. Површините за запечатување на седиштето на вентилот и плочата на вентилот обично се направени од материјали како што се гума или тефлонски, кои имаат добри перформанси на запечатување. Запечатувачкиот прстен игра запечатувачка улога, може да биде направен од гумен прстен, тефлонски прстен и други материјали. Во процесот на дизајнирање и производство, неопходно е да се обезбеди плошноста, заобленоста и димензионалната точност на површината за заптивање за да се обезбеди статичко запечатување.


    Динамично запечатување

    Динамичното запечатување се однесува на пластичниот вентил со пеперутка во процесот на отворање и затворање, без истекување помеѓу телото на вентилот и површината за заптивање. Динамичното запечатување на пластичниот вентил со пеперутка главно зависи од запечатувањето на стеблото на вентилот и пакувањето. Триењето помеѓу стеблото на вентилот и пакувањето е клучот за да се спречи истекување. Материјалите како политетрафлуороетиленско пакување и флексибилното пакување од графит обично се користат како запечатувачко пакување, кое има добра отпорност на корозија и отпорност на високи температури. За време на работата, пакувањето треба редовно да се проверува за абење и кинење и да се одржува и заменува за да се обезбеди динамично запечатување.


    2, пластична пеперутка вентил истекување откривање

    Пластична пеперутка вентил истекување откривање е да се обезбеди нормално функционирање на вентилот и да се спречи истекување несреќи е важна алка.


    Откривање на изгледот

    Откривањето на изгледот е главно преку визуелно набљудување, проверете дали телото на вентилот, стеблото на вентилот, пакувањето и другите компоненти имаат очигледно абење, пукнатини или деформации. Во исто време, исто така, потребно е да се провери дали површината за заптивање има нечистотии, туѓи предмети и други влијанија врз постоењето на запечатување.


    Тестирање на херметички

    Тестирањето за затегнатост на гас може да се изврши со помош на тестер за затегнатост на гас. Инструментот обично врши одредена количина на притисок на вентилот и потоа набљудува дали има истекување на гас. Доколку има истекување, површините за заптивање и пакувањето треба да се проверат за правилно функционирање, одржување и поправка.


    Тестирање на затегнатост на течности

    Тестирањето на течноста може да се изврши со помош на тестер за непропустливост. Овој инструмент обично врши одреден притисок на вентилот и потоа набљудува дали има истекување на течност. Доколку има истекување, површината за заптивање и амбалажата треба да се проверат за правилно функционирање и да се изврши одржување и поправка.


    Sonic Detection

    Откривањето на акустични бранови е брз и точен метод за откривање истекување. Преку употребата на инструменти за детекција на акустични бранови, може да се открие звучниот сигнал што се генерира кога истекувањето на вентилот, а интензитетот и фреквенцијата на звукот може да се користат за да се одреди степенот и локацијата на истекувањето.


    Накратко, перформансите на запечатување и откривањето на истекување на пластичниот вентил со пеперутка се клучот за да се обезбеди нормално функционирање и безбедно користење на вентилот. Во процесот на дизајнирање, производство и употреба, неопходно е да се обрне внимание на изборот на соодветни материјали за запечатување, строга контрола на барањата на процесот и редовно откривање и одржување на истекување за да се обезбеди безбедност и сигурност на пластичните вентили за пеперутка.