Leave Your Message
  • Телефон
  • Е-пошта
  • Whatsapp
    wps_doc_1z6r
  • Како можеме да направиме ако пластичниот топчест вентил е премногу тесен

    Вести

    Како можеме да направиме ако пластичниот топчест вентил е премногу тесен

    2024-06-24

    PVC1.jpg

    ПВЦ True Union топчестите вентили се достапни во големини кои се движат од ½“ до 4“, обезбедувајќи удобен и ефективен начин за контрола на протокот на системот. Вентилот може лесно да се отвори или затвори со едноставно вртење на пластичната рачка четвртина кривина. Овие вентили имаат двојни спојки, што ги прави лесни за сервисирање и одржување, без разлика дали се поправаат или заменуваат. Главниот дел од вентилот, наречен држач, ги сместува рачката и топката и може да се извади од линијата за лесно сервисирање без расклопување на целиот систем. Топчестите вентили True Union се достапни со приклучок или краеви со навој и се препорачува употреба на ПВЦ лепак или навојна лента при инсталирање на вентилот во цевката. Овие вентили се исклучително издржливи и тестирани за да издржат притисоци до 150 PSI, што ги прави погодни за употреба во индустриски апликации каде брзата реакција и леснотијата на поправка се клучни.

    PVC2.jpg

    Што предизвикува истекување на ПВЦ топчест вентил?

    ПВЦ топчести вентили може да истечат поради повеќе причини, вклучувајќи:

    1, неправилна инсталација:

    Ако вентилот е погрешно инсталиран, како на пример користење на погрешен тип на заптивната смеса или неправилно затегнување на врските, тоа може да предизвика протекување.

    2, Носете:

    Со текот на времето, заптивките и О-прстените во вентилите може да се деградираат, предизвикувајќи протекување. Ова може да биде предизвикано од изложеност на груби хемикалии, високи температури или нормално абење од честа употреба.

    3, штета:

    Физичкото оштетување на вентилот, како што се пукнатини или скршени материјали на ПВЦ материјалот, може да предизвика истекување.

    4, висок притисок:

    Прекумерниот притисок во системот може да предизвика истекување на вентилот, особено кога притисокот го надминува препорачаниот PSI на вентилот.

    5, корозија:

    Изложеноста на корозивни материи или средини може да ги деградира ПВЦ материјалите, предизвикувајќи протекување со текот на времето.

    За да се спречи протекување, важно е да се обезбеди правилна инсталација, да се користат соодветни заптивки, редовно да се проверуваат вентилите за абење и оштетување и да се работи со вентилите во одредени граници на притисок. Редовното одржување и навремената замена на истрошените делови може да помогне да се спречи протекување и да се обезбеди нормално функционирање на ПВЦ топчестите вентили.

    PVC3.jpg

    UPVC пластичните топчести вентили не се само отпорни на киселина, отпорни на алкали и отпорни на корозија, туку имаат и висока механичка сила и ги исполнуваат националните стандарди за здравјето на водата за пиење. Перформансите на запечатување на производите се одлични, широко се користат во градежништвото, хемиските, фармацевтските, петрохемиските, металургијата, земјоделското наводнување, аквакултурата и другите водоводни системи.

    Кои се причините за премногу затегнат пластичниот топчест вентил?

    Пластични топчести вентили по одреден временски период, поради внатрешни нечистотии, прашина и други причини, многу е лесно да се предизвика прекинувачот не е мазен, сериозно да влијае на употребата на ефектот. Во тоа време, ако е принуден да се отвори или затвори, внатрешните делови на вентилот ќе се оштетат, почесто отколку не поради абење или загадување на челичните делови, со што се појавува премногу тесен.

    Како да се справите со пластичниот топчест вентил премногу стегнат?

    1. Со лубрикант: прво проверете дали има прашина или други остатоци на стеблото на пластичниот топчест вентил, ако има, можете да го избришете, а потоа капнете капка лубрикант на стеблото, а потоа повторете прекинувачот неколку пати, така што е подеднакво подмачкан, а вентилот постепено ќе оживее.

    2. Потопување во топла вода: пластичниот топчест вентил во топла вода неколку минути, така што материјалот малку се прошири, вентилот ќе може лесно да се врти.

    3. Расклопување и чистење: Доколку првиот и вториот метод не можат да го решат проблемот, тогаш се препорачува расклопување и чистење. Вентилот ќе се расклопи за да се отстрани површината на стеблото од нечистотијата или другите туѓи предмети, а потоа инсталиран, можете да ја вратите мазната состојба на прекинувачот.

    Како да избегнете премногу тесни пластични топчести вентили?

    1. Редовно чистење: редовното чистење на пластичните топчести вентили може ефикасно да го избегне премногу стегнат вентилот, се препорачува на секои шест месеци или една година за чистење и одржување.

    2. Внимание за време на инсталацијата: При инсталирање на пластични топчести вентили мора да се обрне внимание на позицијата за инсталација и насоката е точна, не може да се инсталира во обратна насока или инсталацијата не е рамна, во спротивно тоа ќе доведе до тоа дека вентилот не тече.

    Накратко, ако има проблем со пластичниот топчест вентил, не брзајте да го присилите прекинувачот, можете да се обидете да ги користите горенаведените методи за решавање.

    Дали протекува вентилот?